Jeugdgezondheidszorg

Blue eyes girl

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor 0 tot 4 jarigen in Wijk bij Duurstede is per 1 januari 2016 ondergebracht bij GGD regio Utrecht. Dit betekent dat alle kinderen van 0 tot 18 jaar voortaan terecht kunnen bij één organisatie.

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor kinderen van 0 tot 4 jaar werd voorheen uitgevoerd door de consultatiebureaus van Vitras. Per 1 januari 2016 heeft de GGD regio Utrecht deze zorg overgenomen. In andere gemeenten voert GGD regio Utrecht al langer de JGZ voor kinderen van alle leeftijden uit, de zogenoemde integrale JGZ. 

Medewerkers en consultatiebureaus blijven

De betreffende medewerkers van Vitras komen in dienst bij de GGD en blijven veelal bij hetzelfde consultatiebureau werken. Ouders en hun kinderen behouden hierdoor de zorg die ze al gewend zijn. De locaties van de consultatiebureaus:

  • Locatie Wijk bij Duurstede
    Gansfortstraat 8
    3961 CR Wijk bij Duurstede
  • Locatie Langbroek
    Marijkelaan 5
    3947 MG Langbroek

Gezondheidszorg voor kinderen van 0- 18 jaar

Kinderen staan in hun ontwikkeling voor grote opgaven. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal ontwikkelen ze zich voortdurend. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen levert de ontwikkeling op enig moment vragen of zorgen op. De GGD werkt aan een gezonde groei en ontwikkeling van jeugdigen tot 18 jaar. Daarom onderzoekt de GGD alle kinderen op verschillende leeftijden, om zodoende mogelijke problemen in het opgroeien tijdig op te sporen. Mochten er problemen gesignaleerd worden, dan helpt de GGD bij het bewandelen van de juiste weg. Ouders en scholen kunnen ook zelf contact opnemen met de GGD als zij zich zorgen maken (033 46 000 46). De GGD kan dan extra zorg bieden en begeleiding.

Telefonisch spreekuur/chat voor algemene vragen over opvoeding en gezondheid

Dagelijks kun je bij vragen, twijfels en zorgen over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar, bellen met het telefonisch spreekuur van de jeugdverpleegkundige van GGD regio Utrecht. Zij is bereikbaar via 033-46 000 46.

Via de website: https://www.ggdru.nl/mijn-kind.html
Kun je chatten met een jeugdverpleegkundige.
Tijdens werkdagen is de chat geopend tussen 08:30 en 17:00.

De Jeugdgezondheidszorg van de GGD regio Utrecht houdt ook inloopspreekuren en weegspreekuren voor ouders met kinderen van 0-12 jaar. 
Je kunt hier zonder afspraak terecht.
Voor de gemeente Wijk bij Duurstede is dit in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis,
op de maandagmorgen tussen 12.30-13.00 uur. (Niet in de schoolvakanties.)

Spreekuren op locatie

De jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen houden ook spreekuren op locatie. Op deze spreekuren kunnen ouders en kinderen terecht voor onderzoek of een gesprek.

Op het spreekuur van de jeugdverpleegkundige kunt u terecht met vragen over opvoeding, leefstijl (problemen met eten, gewicht, slapen, pesten) of zindelijkheid. Het spreekuur van de jeugdarts is voor vragen over gedragsproblemen (bijvoorbeeld drukke kinderen), sociaal-emotionele problemen (bijvoorbeeld problemen met contact, faalangst, onzekerheid) of onderwerpen als groei, gehoor, motoriek, houding, algemene ontwikkeling).

Op school komt de assistente Jeugd gezondheidszorg, Marina Boekhout, een aantal keren per jaar. Houdt u hiervoor de informatie die u via school krijgt in de gaten! Bij haar kunt u ook vrijblijvend en zonder afspraak vragen stellen.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u of uw kind contact opnemen met de afdeling Jeugdgezondheidszorg via telefoonnummer 033 - 46 000 46. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken via het aanmeldformulier voor ouders.  De spreekuren vinden plaats op de volgende locatie:

GGD Regio Utrecht, locatie Wijk bij Duurstede
Gansfortstraat 8
3961 CR Wijk bij Duurstede
info@ggdru.nl
www.ggdru.nl

Rijksvaccinatieprogramma

Tegen een aantal infectieziekten kan men kinderen tijdig beschermen door vaccinatie (inenting). Nederland kent een zogeheten Rijksvaccinatieprogramma, dat bepaalt tegen welke ziekten kinderen worden ingeënt. Het programma heeft betrekking op kinderen van 0 tot 18 jaar oud en is ervoor om alle kinderen zo volledig mogelijk te beschermen tegen de meest voorkomende kinderziekten.De GGD verzorgt alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Mocht u vragen hebben, ga dan naar de website van de GGD of bellen naar 033- 46 000 46 (op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur).

GGD Utrecht

Hulp nodig of vragen?